Обележен Светски дан менталног здравља

Поводом обележавања Светског дана менталног здравља, 10. октобра, Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ Ковин организовала је у болничкој библиотеци едукативна и интерактивна предавања за пацијенте, под овогодишњим слоганом: ,,Покрет за ментално здравље: Хајде да инвестирамо у ментално здравље”.

,,На овај дан потребно је да се подсетимо колико је ментално здравље значајно за свакодневно функционисање. Ментални поремећаји имају много подела и начина на који се испољавају, али заправо је једно заједничко: спречавају особу да испољи своје потенцијале. Особе које имају дијагнозу неког психијатријског поремећаја, живе са стигмом коју она са собом носи и што понекад може да представља, терет већи и од самог психичког поремећаја. Важно је развити осећај да је особа која се суочила са неповољним околностима, херој, а не да је неуспешна, беспомоћна, са осећајем кривице и осећајем срама. Људима који имају ментални проблем је увек потребна подршка, како здравствених стручњака, тако и шире заједнице.“ истакла је в.д. директора, др Јованка Петровић, специјалиста психијатрије.

Суштина менталног здравља је јасна у дефиницији Светске здравствене организације, ,,Здравље представља комплетно физичко, ментално и социјално благостање, а не само одсуство болести и немоћ“. Оно је дефинисано као стање добробити у којем појединац остварује своје потенцијале, носи се са свакодневним животним стресом, може да ради продуктивно и плодно, те је способан придоносити заједници.

Тим психолога и радних терапеута СБПБ ,,Ковин“ Ковин спремио је бројне психолошке и креативне садржаје о значају менталне хигијене, утицају религије на ментално здравље, као и о симптомима анксиозности, стресу и адекватној реакцији на стрес. Била је то прилика да се говори и о раду и рекреацији као терапији.

Пацијенти су активно учествовали у дискусији, са својим предлозима и коментарима. Посебно интересовање показали су за презентацију о превазилажењу стреса и вежбама релаксације. Такође, кроз радионице, пацијенти су имали могућност да изнесу своја искуства, да раде на себи и да се упознају са психотерапеутима, као и да пронађу подршку у побољшању менталног здравља. Свим запосленима и пацијентима је подељен едукативни материјал, део кампање ,,Може да се деси свакоме“, коју спроводи организација Caritas Srbije са мрежом партнера, са циљем да се подигне свест о значају превенције и заштите менталног здравља и борбе против стигматизације особа са менталним сметњама.

Предавања су одржана уз поштовање прописаних епидемиолошких мера.

Подсетимо, статистика говори да скоро милијарду људи живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија COVID-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље.