Како функционише болница у доба короне

Од тренутка проглашења ванредног стања и епидемије корона вируса, Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ предузима све мере предострожности, препоручене од стране Владе Републике Србије, Министарства здравља и Покрајинског секретаријата за здравство, у циљу заштите пацијената и запослених, као и контроле уношења и спречавање ширења инфекција изазваних вирусом COVID19.

 

,,Од када су нас из Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“ обавестили о респираторним инфекцијама које изазива нови корона вирус, ми непрестано примењујемо максималну заштиту како бисмо сачували пацијенте, али и запослено особље. Забрањена је посета и излазак пацијената ван болничког круга. Направљено је пријемно тријажно одељење и блок. Постављене су дезобаријере на улазној капији, улазним вратима свих одељења и служби. При доласку у болницу обавезно је свим лицима мерити телесну температуру, дезинфиковати руке алкохолним средством за дезинфекцију, дати маску и рукавице. Аутомобили и санитети се дезинфикују, по процедури, пре уласка у болницу“, истакла је в.д. директора, др Јованка Петровић, специјалиста психијатрије.

 

Неопходни прегледи и пријеми у нашу Установу сведени су на хитна психијатријска и неуролошка стања. Формирано је Одељење изолације за све новопримљене пацијенте којима је индикован пријем, како би се избегао контакт и могућност ширења вируса на остале хоспитализоване пацијенте..

 

Сва одељења и службе ковинске болнице добиле су стручно-методолошка упутства и препоруке од стране Министарства здравља РС, Покрајинског секретаријата за здравство и Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“, која су видно истакнута у целој болници и усклађена са условима рада саме болнице. Обавезно је ношење ЛЗО (маски и рукавица) свих запослених у болници. Примењују се пооштрене мере за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 и то: пооштрене мере личне хигијене (прање руку), чишћења, прања, проветравања и дезинфекција радних просторија и осталих површина.

 

Организован је Кризни штаб СБПБ ,,Ковин” Ковин и донет Правилник о поступању запослених и радно ангажованих лица болнице током трајања ванредног стања. Чланови Кризног штаба свакодневно врше интерни надзор Одељења, Служби и Одсека.

 

Од увођења ванредног стања, у СБПБ ,,Ковин” организован је рад у сменама (медицински техничари на 12х или 24х, спремачице на 12х), док су лекари и медицински сарадници радили у тимовима, како би што мањи број запослених обављао рад истовремено у једној просторији. Такође, омогућен је рад на даљину и рад од куће на свим радним местима на којима је могуће организовати такав рад у складу са Законом.

 

На сајт Болнице постављени су бројеви телефона за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна, у циљу превазилажења осећаја тескобе и страха, као и очувања менталног здравља у условима ванредног стања.

 

Ковинској болници је од велике помоћи била солидарност институција и хумани гестови бројних донатора, који су у току трајања ванредног стања помогли рад установе и својим донацијама у виду личне заштитне опреме, учинили да лакше и ефикасније чувамо наше пацијенте и цео болнички систем.

 

Болница за сада одолева вирусу и у највећем налету ове инфекције успела је да сачува све пацијенте. ,,Актуелна ситуација нас обавезује да још дисциплинованије и преданије поштујемо задате мере и процедуре у овим кључним тренуцима. Редовно прање руку, коришћење маски и рукавица, одржавање социјалне дистанце, што мање контаката. Само заједничким снагама можемо спречити ширење инфекције и смањити број оболелих, те тако заштити једни друге” напомиње директорка Установе и апелује на суграђане да буду одговорни и да поштују мере предострожности у односу на контактни и капљични пут преношења COVID-19.